Is een taalreis altijd leuk?
Nee. Een simpel antwoord maar wel eerlijk. Een taalreis is een gouden ervaring die je de rest van je leven met je meedraagt. Nieuwe indrukken opdoen, nieuwe culturen ontdekken, nieuwe vriendschappen sluiten, het zijn allemaal gegarandeerde ingrediënten van een buitenlandperiode. Maar is het altijd rozengeur en maneschijn? Nee, zeker weten van niet. Hieronder wat punten die een uitdaging kunnen vormen… En hoe je ermee om kunt gaan.
Heimwee
Heb je wel eens echt heimwee gehad? Meer dan alleen maar ‘goh, wat zou ik nu even graag met mijn vrienden willen kletsen in persoon’? Echt dat gevoel wat diep in je buik gaat borrelen (tegen misselijkheid aan) en naar je hartstreek doorzet totdat je het er benauwd van krijgt? Ik gelukkig niet, maar ik ken genoeg reizigers die er wel last van hebben (gehad) en ermee moesten omgaan op de plaats van bestemming. Want de reis afbreken en huiswaarts keren is de oplossing niet. Wat werkt wel?
- Accepteer het gevoel en zie het voor wat het is. Heimwee is op een aparte manier positief: het geeft aan dat je het thuis heel goed hebt, met fijne familieleden en vrienden om je heen. En dat is heel veel waard. Alleen schiet heimwee wel eens door in de herinnering en wordt het thuisfront enorm opgehemeld zodat niets en niemand er meer aan kunnen tippen. Die intense verheerlijking klopt ook weer niet. Zie heimwee voor wat het is, een tijdelijk gevoel van gemis van het thuisfront wat met een paar dagen weer zal afnemen. En accepteer het gevoel in het moment dat je het voelt. Vecht er niet tegen.
- Neem geen contact op met familie en/of vrienden. Zou je diegene bellen die je in je gevoel van heimwee zo ontzettend mist, dan zul je het gevoel alleen maar versterken en het drama nog groter maken. Niet de bedoeling! Een kaartje sturen kan natuurlijk wel. Zo heb je op jouw eigen manier toch even contact gelegd zonder het heimwee-gevoel verder op te stoken.
- Blijf bezig en richt je op het hier en nu. Zodra jij ervoor kiest om actief bezig te blijven in het buitenland (denk aan de taallessen, je huiswerk maken en activiteiten buiten de lessen om), krijgt je geest minder ruimte om af te dwalen naar Nederland. Blijf dus in beweging en ondernemend, ook al voelt het misschien op sommige momenten wel geforceerd. Je zult zien dat heimwee daardoor sneller verdwijnt. Plus je bent al actief bezig om nieuwe mooie herinneringen op te bouwen. Iets om later met heimwee aan terug te denken 😉
- Deel je gevoelens van heimwee met de mensen om je heen. Het kan goed zijn dat medecursist/huisgenoot het gevoel herkent. Gedeelde smart is halve smart, gaat hier zeker op. Ook kan het helpen te delen wat je zo prettig vindt aan je thuisomgeving. De kans is groot dat je je hierdoor vrolijker gaat voelen. En wie weet wat de medecursist/huisgenoot met jou deelt. Het kan een ontzettend leuke aanleiding zijn om elkaar beter te leren kennen.
- Blijf positief. Kijk goed om je heen, wat voor moois zie je? Wat voor nieuwe situaties, nieuwe uit- en inzichten, nieuwe activiteiten ervaar je op de plaats van bestemming? Had je hier niet over gedroomd toen je op reis ging? Blijf bewust positief zodat je je sneller lekker in je vel voelt zitten.

Onwennig in een nieuwe omgeving
Kijk, hier ben ik dan weer een doorgewinterde expert in. Ik heb al mijn backpack- en taalreizen alleen gemaakt (ben er ook groot voorstander van omdat het zoveel meer brengt, maar dat terzijde) en elke reis weer had ik de eerste 2 dagen last van het onwennige. Dit is iets anders dan heimwee, overigens. Elke reis weer waren mijn gedachten de eerste dag of twee dagen: ‘Waarom dóe ik dit toch? Ik had nu ook thuis met vrienden op stap kunnen gaan. Ik ken hier he-le-maal niemand. Nu moet ik ook nog in mijn eentje dat restaurant in. Ik haal wel een broodje bij de supermarkt. Hoe ga ik hier ooit mensen leren kennen? ’ Gelukkig word je door de ervaring ook wijzer en weet je, ook wanneer je midden in het gevoel zit, dat het over gaat. Dat het nieuwe avontuur om de hoek op je zit te wachten. Als je jezelf maar openstelt voor de nieuwe omgeving en stappen durft te zetten dien je in Nederland misschien achterwege zou laten. Tijdens mijn taalreis vond ik het spannend om op de dag van aankomst contact te zoeken met de andere cursisten. Het leek al zo’n hecht clubje. Zaten ze wel op mij te wachten? Toch ging ik ervoor. En het was een hecht clubje, dat zeker, maar gauw genoeg maakte ik daar ook deel van uit. De contacten zijn opener, hebben meer impact, waardoor het al heel snel heel vertrouwd voelt. Gauw genoeg leer je iedereen van de school en accommodatie kennen. En vergis je niet: de week erop word jij voor ‘oude garde’ aangezien door de nieuwe instroom van taalreizigers. Tijdens mijn solo-reizen ben ik toch altijd met dat ongemakkelijke gevoel dat café of restaurant ingelopen. En altijd werd ik warm ontvangen. Lokale bewoners die alles willen vertellen over hun streek. Andere reizigers die willen vertellen over waar ze vandaan komen of heengaan. Als solo-reiziger ben je heel erg benaderbaar voor de mensen om je heen. Mijn advies? Onderga dat ongemakkelijke momentje even en geniet daarna van alle mooie momenten die volgen!

Assertiviteit is een noodzaak
Oké, dit vind ik niet per definitief een negatief punt. Assertief opereren is een hele goede oefening voor velen. Tijdens je reis dien je je assertief op te stellen (dus niet sub-assertief maar zeker ook niet agressief). Misschien zit je voor jouw gevoel niet op het juiste taalniveau ingedeeld. Dan moet je pro-actief stappen ondernemen om de schoolleiding hiervan op de hoogte te stellen en eventueel van klas te wisselen. Misschien zit je met kamergenootjes in het appartement die qua hygiënisch handelen te wensen overlaten. Dit moet je bespreekbaar maken. Of misschien ervaar je miscommunicaties in het gastgezin die de sfeer doen veranderen. Dan start je hierover een gesprek op een open en constructieve manier. Het is allemaal geen probleem, de uitdaging zit in het feit dat je er soms geen zin in hebt. En dat bedoel ik met de zin ‘assertiviteit is een noodzaak’. Het is geen vrijwillige oefening wanneer je er wel zin in hebt, maar een constante factor tijdens jouw buitenlandervaring.

Denk jij dat je klaar bent om bovenstaande uitdagingen aan te gaan? En kun je niet wachten om de eerste stap voor jouw taalcursus Spaans in het buitenland te zetten? Neem dan contact met ons op voor een eerlijk en transparant adviesgesprek. Dat is de beste start voor jouw buitenlandavontuur!

Kijk voor de bestemmingen wereldwijd op onze website: www.zintaalreizen.nl